Sendikamızca yargı çalışanlarının sorunlarının çözümüne ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik Adalet Bakanlığı’na sunulan raporlar doğrultusunda bakanlıkça bir takım çalışmalar başlatılmıştır.
Tarafımızca personele ödenen keşif harçlarının arttırılması ve mahkemelerde SEGBİS uygulaması neticesi CD çözümü yapan personele harcırah ödenmesi hususunda Adalet Bakanlığı’ndan talepte bulunulmuştur. Talebimiz üzerine bu tür konularda çalışma başlatıldığı Adalet Bakanlığı’nca sendikamıza bildirmiştir.
Bilindiği üzere mahkemelerce tahsil edilen keşif harçlarından cüz’i bir miktarı personele ödenmekte idi. Personelin mahallinde sarf etmiş olduğu emek ve mesaisi karşılığında ödenen komik miktarlardaki bu rakam rahatsızlık verici boyutlarda kabul edilmektedir. Hele ki, yapılan tüm hazırlıklarla beraber, dağ-taş, yağmur-çamur dinlemeksizin gezerek sayfalar doluşu keşif zaptı düzenleyen personelin aldığı ücret, keşif heyeti nezaretindeki bilirkişinin aldığı ücretin ellide birini dahi bulmamaktadır. Meslektaşlarımız “bu parayı biz devlete ödeyelim, bizi de keşfe götürmesin” şeklinde beyanatlarda bulunmaktaydı.
Ayrıca SEGBİS sisteminin faaliyete geçmesi üzerine personelin üzerindeki iş yoğunluğu bir kat daha artmıştır. Görüntülü yapılan duruşmalarda CD çözümlerinin yapılması zorunlu hale geldiğinde, sadece 1 CD çözümünün yapılmasının 3-4 saatlik bir süreci kapsadığı ayrıca tespit edilmiştir.
Sendikamızca belirtilen sıkıntılar Adalet Bakanlığı’na iletilmiş olmakla, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca, bu hususlarda çalışmaların başlatıldığı tarafımıza iletilmiştir.
Sendikaya çok teşekkür ediyorum, böyle bir talepte bulundukları için, Gaziantep 2.Ağır Ceza Mahkemesinde de yapılan bütün duruşmalar kameralı yapılmakta, alınan bütün savunma ve beyanlar kamera ile alınmakta duruşmada herhangi bir ifade yazılmamakta, bu durum hakimlerin işine gelmekte çünkü duruşma daha erken saatlerde bitiyor, böylece daha çok dosya ile duruşmaya çıkmaktadırlar, ancak kalem personeline karşı tamamen bir zulüm, duruşma bittikten sonraki günlerde kalemdeki katipler tarafından kulaklık takılmak suretiyle CD’lerin çözümleri yapılmaktadır, haliyle bu çok zor bir iş, çünkü duruşmada hakimin yazdırması ile aynı olmamakta, konuşulanlar harfiyen zapta geçiriliyor, hatta çoğu zaman bu CD çözümü mesai saatine yetişmiyor, mesai saati sonrasında kalıp CD çözümü yapılıyor, örnek olarak bir dosyada 71 kişi tutuklamaya sevk olmuştu, bir o kadar da avukat vardı, bunların tamamı kamera sistemi ile alındı, bu sanıklardan 51 kişi tutuklandı, bu nedenle savunmalarının bir an önce zapta geçmesi gerekti, araya bayram girmişti, bayramda oturup CD çözümü yaptık, malaesef bu şekilde…