Bir çok yargı çalışanı tarafından sabırsızlıkla beklenen ve müsteşarlıkça sendikamıza imza aşamasında olduğu bildirilen “Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” en sonunda yayınlandı.
Bir çok tartışmaya açık olan yönetmeliği belli başlıklar altında inceleyelim.
EĞİTİME ALINMA
Yönetmeliğin incelenmesinde ilk olarak göze çarpan “Eğitime Alınma” ibaresinin yürürlükten kaldırılması oldu. Sınava hazırlanan personelin bu yönetmelikten sonra eğitilmesinin ne şekilde olacağı veya ne şekilde sınava hazırlanacağı tartışılacak konulardan biri olacaktır.
BAŞVURULARDA DEĞİŞİKLİK
Atama yapılacak kadroların belirlenmesinde, başvuruların istenen unvan ve mahal belirtilmesi şart koşulmuştur. Aynı unvan adı altında birden fazla yere yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır. Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılan personel merkez teşkilat kadroları için, atamaları adalet komisyonlarının teklifi üzerine yapılan personel ise görev yaptıkları adalet komisyonlarının yetki alanındaki taşra kadroları için yapılacak görevde yükselme sınavına başvurabileceklerdir.
Yukarıdaki hüküm uyarınca taşrada görevli ve atamaları merkez teşkilata ait olan bilgi işlem ve veri hazırlama kontrol işletmeni kadrosunda bulunanların taşra teşkilatlarında sınava girmelerinin yolu kapanmış, sadece merkezce (Adalet Bakanlığı) yapılacak atamalara ilişkin sınava girmeleriyle sınırlandırılmıştır.
TARTIŞMA KONUSU “MÜLAKAT”
Yönetmeliğin yayınlanmasından önce en çok tartışılan ve birçok yoruma sebebiyet verilen konulardan birisi de “mülakat” hususunun yer alıp almayacağı idi. Tartışma konusu bu hususun yönetmeliğin 2 ve15 ve 16. maddelerinde kendisine yer bulduğunu görülmektedir. Sınava giren personellerden, şube müdürü, bilgi işlem müdürü, yazı işleri müdürü, idari işler müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere atanacaklardan yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınacaktır.
Sözlü sınav kurulu; atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar için, Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü ve Eğitim Dairesi Başkanlığında görevli Bakanlıkça uygun görülen hakim sınıfına dahil toplam beş üyeden oluşacak, atamaları Adalet Komisyonlarınca teklif edilenler için, ilgili adalet komisyonu başkanının başkanlığında komisyon asıl üyeleri ile hakim ve savcı sınıfından bakanlıkça uygun görülecek iki üyenin katılımıyla toplam beş üyeden oluşacaktır.
MÜLAKATTA PUANLAMA
Mülakata girmeye hak kazanan personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi (25 puan),
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü (15 puan),
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu (15 puan),
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı (15 puan),
d) Genel kültürü ve genel yeteneği (15 puan),
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (15 puan),
esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilecektir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınacak, personelin sözlü sınav puanı tespit edilecek, sözlü sınavda yüz üzerinden yetmiş ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacaktır.
HİZMET SÜRESİ
Yönetmeliğin 6. maddesi uyarınca ;
“Son iki yılı Bakanlık merkez teşkilatında olmak üzere şef, koruma ve güvenlik şefi, koruma ve güvenlik amiri, mühendis, mimar, istatistikçi ve programcı kadrolarında toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,”
“Zabıt katibi, memur, ambar memuru, daktilograf, veznedar, emanet memuru, tebligat memuru, santral memuru, şoför, tekniker veya teknisyen kadrolarında toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,”
İbareleri ile hizmet süresinde önceki yönetmelikte olduğu üzere SEKİZ YIL şartı muhafaza edilmiştir.
ENGELLİLERE İLİŞKİN DÜZENLEME
Yönetmeliğin 22. Maddesinde bir önceki yönetmeliğin 23. maddesinin başlığı “Engellilerin sınavları” şeklinde ve aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan “özürlülerin eğitimi ile sınavının” ibaresi “engellilerin sınavlarının” şeklinde değiştirilmiştir.
SINAV SONUÇLARI
Sınav sonuçları, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavından itibaren bir yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava kadar geçerli olacaktır.
SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ
En son 2011 yılında yapılan görevde yükselme sınavındaki maddi hatalar sonucu meydana gelen mağduriyetlerin önüne geçme düşüncesiyle yönetmeliğin 20. maddesi tadilata uğratılmış, yazılı sınav sorularından hatalı olduğu kabul edilenlerin, sınava katılan tüm adaylar yönünden doğru cevaplanmış olacağı kabul edilmiş ancak soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olması halinde sınavın iptaline ilişkin madde yönetmelikten çıkartılmıştır.